WK-SERIE: Verenigde Staten

Tot en met het WK in Brazilië neemt Voetblah wekelijks een deelnemer onder de loep in de rubriek ‘Het Onbekende WK-verhaal’. Vandaag is het de beurt aan De Verenigde Staten en Ernie Stewart. 

De jaren negentig zijn bovenmatig in deze rubriek vertegenwoordigd. En dat is vooral te wijten aan de leeftijd van de scribenten. Er gaat namelijk niets boven de voetbalbeleving van een prepuberende 10- tot 14-jarige. Dan kijk je alles, dan weet je alles en beleef je een groot toernooi in al zijn grootsheid. Dientengevolge staan de WK’s van 1990 en 1994 en het EK 1992 in het geheugen van de huidige begindertiger gegrift. Zo ook Earnest Stewart. De eerste der Amerikanen. Yank in den vreemde. Stiekem geboren te Veghel, maar echt uitkomend voor de Verenigde Staten van Amerika.

onbekendewkverhaalErnie Stewart was het eerste schaap, waarna er meer volgden naar Volendam (Peter Vermés), Rotterdam (Cory Gibbs) en Amsterdam (John O’Brien). Evenals op Scandinavische spelers, heeft de Eredivisie een opmerkelijke aantrekkingskracht op Amerikaanse profvoetballers. Michael Bradley, Jozy Altidore, DaMarcus Beasley, Gregg Berhalter en Oguchi Onyewu speelden allen in de vaderlandse hoogste klasse. En met redelijk succes: niet zelden braken zij hier door en belandden zij in de Premier League, de Serie A of de Bundesliga. Zo niet de meer loop- dan voetbalvermogende Earnest Stewart. Zijn Brabantse roots bleken leidend voor zijn loopbaan: hij hield het bij VVV, Willem II en NAC. Maar bleef international.

Toch is Stewart geenszins een grijze muis. Sterker nog: zijn loopbaan als technisch directeur is indrukwekkend. Hij zwaaide de scepter bij twee van zijn ex-clubs, terwijl hij nu verantwoordelijk is voor het technisch beleid bij AZ. En ook daarin krijgt hij navolging van zijn landgenoten. Zo is er huidig Helmond Sport-speler Charles Kazlauskas, die afgelopen zomer met zijn volle verstand het assistenttrainersschap van vierdeklasser SV Spero accepteerde. En wat te denken van John O’Brien? Die studeert momenteel psychologie in Los Angeles en is betrokken bij de Ajax Online Academy. Kijk niet vreemd op als Ernie ze binnenkort ineens binnenharkt bij AZ als assistent en mentaal verlengstuk van Dick Advocaat.

Ooit scoorde Ernie Stewart een vergeten goal op het WK’94 tegen Colombia (alle aandacht ging naar het noodlottige eigen doelpunt van Andrés Escobar) en haalde de VS voor het eerst sinds 1930 de tweede ronde. Ooit kwam Ernie Stewart naar Nederland en velen zouden volgen. Ooit begon Ernie Stewart als td bij VVV Venlo en vervolgens slaagde hij bij AZ. Als de Amerikaanse bond nog een geschikte opvolger zoekt voor bondscoach Jürgen Klinnsman, is het advies duidelijk. Want als Ernie ergens aan begint, gaat het lopen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Fixaym_Rq-I]