WK-SERIE: Argentinië

Tot en met het WK in Brazilië neemt Voetblah wekelijks een deelnemer onder de loep in de rubriek ‘Het Onbekende WK-verhaal’. Vandaag is het de beurt aan Argentinië. Over de secondant van Mario Kempes, René Houseman.

Bij elk WK hoort een opvallende speler. In willekeurige volgorde: 1998 – Zidane, 1986 – Maradona, 1974 – Cruijff, 1966- Banks en 1982 – Rossi. Het Wereldkampioenschap Voetbal in Argentinië van 1978 gaat de boeken in als het toernooi van Mario Kempes (en Jorge Videla). Deze heren werden echter gesouffleerd door een aantal belangrijke handlangers. De besnorde medespits Leopoldo Luque, de centrale verdediger Daniel Passarella en een middenvelder luisterend naar de a-typische naam René Houseman.

Vier jaar eerder, op het WK in Duitsland, scoorde deze Houseman al driemaal voor Argentinië. In 1978 trof hij slechts eenmaal doel, en wel tijdens de veelbesproken poulewedstrijd tegen Peru. Dit treffen eindigde in een 6-0 overwinning voor het thuisland dat daarmee op doelsaldo de kwartfinale bereikte, ten koste van Brazilië. Naar verluidt werd Peru tijdens de wedstrijd grote hoeveelheden graan beloofd om de wedstrijd te laten lopen. Houseman scoorde de 5-0, waarmee ‘het verzet’ van Peru definitief gebroken werd.

Heden ten dage staat René Houseman echter niet zozeer te boek als een legendarische wereldkampioen, maar als de man die ooit in staat van dronkenschap een competitiedoelpunt maakte. Hiermee maakt hij ongetwijfeld Andy van der Meijde, Fernando Ricksen, Glenn Helder (binnenkort in de winkel) én hun biografen stikjaloers, maar Houseman is er zelf niet trots op. In zijn biecht meldt hij uiteindelijk te zijn gestopt met drinken, uit schaamte voor zijn familie.

Over zijn doelpunt in dronkenschap sprak Houseman de legendarische woorden: ‘ik maakte de goal, fingeerde een blessure, werd gewisseld en ging naar huis om te slapen.’ Om welke goal het precies ging, vertelde hij niet, waarna de Argentijnse voetbalbloggerij op zoek ging naar het meest waarschijnlijke exemplaar. Uiteindelijk kwam men uit bij twee opties, waarin Housemans team Huracán beide keren in het veld kwam tegen River Plate. In onderstaand filmpje vindt u de beelden.

De vraag is simpel: Welke van de twee is het dronken doelpunt van René Houseman?