Echt voetbal kijken bij Schalke 04

Man, wat kan voetbal kijken in het stadion toch heerlijk zijn! Er gaat niets boven die sfeer van zoemend publiek, hoge verwachtingen en eensgezindheid. En hoe vloeiend het kan gaan in zo’n stadion! Met een pasje bereik je zonder problemen die Kulisse. Je loopt tussen de helden door van weleer, die zowel fysiek aanwezig zijn als de muren sieren. Vriendelijke meisjes wijzen je glimlachend naar je plek. Lekker overdekt, goed zicht op het veld en het genot van een hapje en een drankje. Zo nuttigden wij in de rust een zorgvuldig geselecteerde lokale specialiteit, genaamd ‘Bratwurst’. Op een bedje van sla, gegarneerd door een mango-chutney aan de linkerzijde en door een ambachtelijke, rode tomatendressing aan de rechterzijde. We werden bovendien geflankeerd door louter mooie mensen. Een hedendaagse versie van Modern Talking-boegbeeld Dieter Bohlen of een succesvolle vastgoedondernemer uit Wormerveer met, naar eigen zeggen, een aantal interessante pandjes in Amsterdam-Zuid.

Toch waren er helaas ook nogal wat elementen die onze ultieme voetbalbelevingexperience dwarsboomden. Zo moest het plebs op de tribune onder ons zo nodig staand de wedstrijd bekijken, waarbij hun belachelijk grote vlaggen verschillende malen ons zicht op het veld belemmerden. En werden onze gesprekken met de vastgoedman over de inmiddels weer aantrekkende huizenprijzen danig verstoord door de luidruchtige spreekkoren en monotone aanmoedigingen. Deze werden bovendien aangewakkerd door een megafoonmalloot die met zijn rug  (!) naar het veld stond. Tot overmaat van ramp presteerde een of andere voetbalfossiel op het veld het om op zwarte (!) kicksen te spelen, terwijl de 21 andere spelers keurig op eigentijdse, gekleurde muiltjes het veld betraden.

Het gebodene op het veld stond sowieso in schril contrast met de uitmuntende randvoorwaarden. Uiteindelijk won de thuisploeg in een gortdroge wedstrijd met 3-1, maar dit resultaat was blijkbaar niet doorgedrongen tot de supporters in het fanatieke vak. Toen de stadionspeaker hen naar de uitslag vroeg, repliceerden zij met ‘Schalke DREI!’ en ‘Braunschweig NULL!‘ Het blijft toch dom volk, die voetbalsupporters. Laten we maar gauw naar binnen gaan om nog zo’n dessert-sextetje te scoren. Daar staan ook genoeg schermen om nog wat mooie herhalingen van de goals mee te krijgen.

collage2