Het Nederlandse Voetbal Museum

Football Culture. Voetbalcultuur. Termen die in opmars zijn in een steeds verder commercialiserende voetbalwereld. Ze ademen de sfeer van nostalgie, minidressjes en uitvakken. Supportersgeluk in de marge en een eenzame fakkel tijdens de nacompetitie-kwartfinale van HVC Hoensbroek tegen vv Schubbedijke… In een hokjeswereld zou je dit uitingen van laag-cultuur kunnen noemen die schril afsteken bij de strakke muren van de landelijke musea der hoog-cultuur. Natuurlijk, er zijn regionale expositieruimtes te vinden die een verdwaalde foto van Hans van der Meer aan de muur hebben hangen, maar daar houdt het wel mee op. In Engeland is dat anders: sinds 2001 is daar het National Football Museum. Sinds 2012 is het gevestigd in Manchester en sinds deze week volgen wij van Voetblah het  NFM op Twitter.

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

Mijn eerste gedachten aan een Nationaal Voetbal Museum zijn niet direct positief. In Amsterdam is er een Oranje Museum dat je gerust in het schimmige rijtje van het Torture Museum en het Sex Museum mag plaatsen. De Ajax Experience in diezelfde stad werd een flop en de verschrikkelijke Euro Voetbal Show in het Philips Stadion van PSV zal de harten van de Eindhovense supporters ook niet gestolen hebben. Tot slot lijkt elk plan voor een Nationaal Puntjepuntje Museum gedoemd tot eindeloze politieke discussies over locatie, onderkomen en financiering. Maar toch merkte ik dat ik het gaandeweg meer en meer voor me zag: Het Nationaal of Nederlands Voetbal Museum. In Amersfoort. Goed bereikbaar vanuit het hele land en een bescheiden ode aan SC Amersfoort dat in 1982 ter ziele ging.

En in dat museum moet er natuurlijk ruim baan zijn voor echte voetbalcultuur. Een hele zaal die helemaal volgeplakt mag worden met paniniplaatjes die bezoekers dubbel hebben. Maar ook: een mural van Kamp Seedorf van Berry van Aerle; de massagetafel van Wilfried de Jong; de waterzak van Sjakie Wolfs en De Regenjas van Harry Vermeegen. Een interactieve landkaart van alle amateurclubs van Nederland waarvan je bij muisklik het clublied kan horen. Maar het belangrijkste is: je mag, nee je móet er kunnen voetballen. Elke bezoeker krijgt bij de ingang een bal en daar moet ie gedurende het gehele bezoek aan de voet houden (behalve keepers, die mogen de bal dragen, maar dan wel alleen met keepershandschoenen aan). En aan het einde staat een doel met Piet Velthuizen erin en dan moet je hem maken.

In het National Football Museum te Manchester heb je dit allemaal niet, maar ze hebben het daar wel begrepen. Laten we het hier doen, laten we het hier maken. Opdat onze voetbalhistorie, ons heden en de toekomst vastgelegd worden. KNVB, wij denken wel mee!