Het verdriet van Rwanda-bondscoach Stephen Constantine

In mei van dit jaar zorgde het nationale team van Rwanda voor een daverende verrassing in de eerste kwalificatieronde van de African Cup of Nations 2015. De ‘wespen’ uit Midden-Afrika wonnen met 3-0 van het sterker geachte Libië en boekten daarmee al hun tweede overwinning in de groepsfase. Grote man bij de Rwandezen was ontegenzeggelijk spits Birori Dady die met drie rake kopgoals zijn thuisland in vervoering bracht. Bondscoach Stephen Constantine – die eerder de nationale teams van Malawi, India, Nepal en Sudan onder zijn hoede had – roemde zijn hattrick hero in de speciaal aan de wedstrijd gewijde blogpost op zijn website: ‘We must keep our feet firmly on the ground as we have a great deal to do if we are to climb the FIFA rankings’.

Constantine kon toen echter niet bevroeden dat zijn paradepaardje Dady er een aantal maanden later voor zou zorgen dat Rwanda uitgesloten werd van deelname aan de Afrika Cup. De Rwandeze kopspecialist bleek bij zijn club AS Vita in Congo namelijk bekend te staan als Etekiama Agiti Tady. En dat is ook in het Congolees geen lekker bekkende bijnaam; het bleek gewoonweg een tweede identiteit. Birori Dady had als Etikiama Agitii Dady zowel een andere nationaliteit als een andere geboorteplaats en leeftijd. De FIFA vond dat een brug te ver en schorste Rwanda voor het verdere verloop van de kwalificatieronde.

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

En daarmee komt er niet alleen een abrupt einde aan de glansrijke interlandcarrière van Dady dan wel Tady, maar loopt ook de zo veelbelovend gestarte Rwandese periode van globetrotter Stephen Constantine op niets uit. Net als in Nepal, Sudan, Malawi en India breekt hij niet door als gerenommeerd bondscoach in den vreemde. En van zijn palmares als clubcoach in de Cypriotische competitie bij Apep FC (2011), Nea Salamina (2012) en Ethnikos Achna (2013) moest Constantine het ook al niet hebben. De marge van het internationale voetbal is een harde plek en Constantine lijkt niet te benijden. In zijn tijd als assistent-manager bij het Griekse Apollon Smyrnis schrijft Constantine op zijn website openhartig over zijn onzekere toekomst in de voetballerij: ‘The future for me as I write this is unclear !! (…) Naturally its tough on me and even tougher on Lucy and the girls as being away from home is always tough but when you are in a short term deal and not knowing when the next offer is going to come can be a little stressful!!’

De redactie van Voetblah wenst Birori Dady / Etikiama Agiti Dady, maar vooral Stephen Constantine veel sterkte in de komende, ongetwijfeld zware periode.