De loodzware loting van Ajax

Over één ding is iedereen het eens: landskampioen Ajax heeft wederom loodzwaar geloot dit jaar. Het elftal van Frank de Boer treft onder meer een tegenstander die vorig seizoen met overmacht kampioen werd en daarmee nog altijd in de winning mood lijkt te zijn. Ze gaf de goede reeks van vóór de zomer een vervolg door 2014/2015 te starten met een 2-1 overwinning in eigen huis. Dit was een winstpartij die tot stand kwam door een combinatie van team spirit en snelle combinaties richting de levensgevaarlijke spitsen. De vrees voor een Casino Salzburg-scenario is daarmee voor Ajax zeker niet uitgesloten en De Boer doet er goed aan om het ‘onder de druk uit voetballen’ de komende weken veel te oefenen op De Toekomst.

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

De tegenstander waar we het over hebben is natuurlijk JOS Watergraafsmeer. En Ajax treft deze ex-buurtgenoot in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi, doordat JOS met 2-1 won van vv Noordwijk.  Rinus Michels begon er zijn trainersloopbaan en The Nits schreven er een liedje over; ja, dat weten we inmiddels wel. Maar JOS Watergraafsmeer is veel meer dan dat. Het is ten eerste een historische vereniging en past in het rijtje: Blauw Wit, Zeeburgia, DWS, DCG, De Volewijckers, DWV. Maar waar het leeuwendeel hiervan worstelt met haar bestaan als multiculturele (fusie)club die teert op het roemruchte verleden, is dat bij JOS Watergraafsmeer inmiddels anders. Sportpark Drieburg is niet langer een doorgangshuis voor broodvoetballers; de club heeft weer een herkenbaar gezicht.

Voorzitter en trainer (vooruit, we noemen het ‘de technische commissie’) richten zich op spelers die passen bij het karakter van de club: Hazes en gezelligheid; nieuwjaarsbingo en broodje bal. Inmiddels bestaat de selectie al een tijdje uit jongens die honkvast zijn en écht bij de Amsterdamse volksclub willen horen. Gasten die goed kunnen ballen, maar ook lachend een bardienst draaien op donderdagavond. Gasten die het aardige zakcentje koesteren, maar niet bij de eerste de beste aanbieding van een of andere polder-Abramovich het hazenpad kiezen. En zo werd JOS weer herkenbaar voor haar toeschouwers en haar leden; en zo promoveerde de club vorig jaar op basis van teamspirit naar de Hoofdklasse. Op 24 september staat Ajax op de stoep en daar mag de club met recht trots op zijn. JOS Watergraafsmeer vond zichzelf opnieuw uit en is een voorbeeld van hoe je als (hoofd)stedelijke amateurclub het hoofd boven water houdt. Laten we hopen dat dit goede voorbeeld, na bewezen succes, doet volgen.