De intimiteit van de Instagram-voetballer

Instagram is, zoals u wellicht weet, het sociale medium dat pubers verkiezen om hun driftig facebookende ouders te ontlopen. Het kroost van ondergetekende is nog wat jong voor een profiel, maar is desondanks ruim vertegenwoordigd op het sociale fotofiltertjes-medium. De domestieke kiekjes worden namelijk net wat sfeervoller en het voorkomt dat vrienden op Facebook overspoeld worden door een kindertsunami. Ik maak echter vooral gebruik van het Photoshop-element en veel minder van het sociale aspect van Instagram. Dientengevolge volg ik slechts dertien lieden: een buurman en een zwikje vrienden, hun vriendinnen en een bijna vergeten kennis.  En Mario Balotelli natuurlijk. Met als gevolg dat de baby-foto’s, kek vastgelegde museumbezoekjes, heerlijke speciaalbiertjes en geloopte grapjes worden afgewisseld met Mario’s gasmasker, Mario’s wijze woorden en Mario’s heliumbalonnen. Alsof mijn goede vriend me terloops laat weten dat ie naar de kapper is geweest.

Dit artikel verscheen eerder op Voetblah

Het voelt intiem om Mario in mijn afgebakende tijdlijn te hebben. Ik kan hem wat beter plaatsen nu hij tot mijn selecte vriendengroepje behoort. We doen allemaal wel eens iets geks, toch? En als Mario een dag niets post, begin ik hem te missen. Zou ie voor zichzelf aan het trainen zijn? Is ie aan het high tea’en met het gezin van Steven Gerrard of beloont hij zichzelf met een nieuwe auto, zoals ex-teamgenoot Sulley Muntari onlangs deed? En waarom heeft ie geen voortdurend selfies plaatsende vriendin, net als Kevin Prince Boateng of Giorgi Chanturia (incluis opblaaslippen)? Via Mario raak ik verstrikt in een web van Instagram-accounts van voetballers en hun modellenvriendinnen. Mario’s Icebucket Challenge doet me belanden bij Michael Essien, Florent Malouda, Christian Atsu en het dansende dochtertje van James Rodriguez. Alsof ik met hen op de bank het familiefotoalbum bestudeer en af en toe een filmpje op de diaprojector hoor ratelen.

Het leuke aan social media is dat ‘het publiek’ meer van voetballers te zien krijgt dan de post match interviews, voorspelbare reportages in de VI of wat verdwaalde filmpjes van Bert Maalderink. Maar de verschillen tussen de platforms zijn evident. John Guidetti’s Facebook-pagina is official en bevat louter linkjes naar nieuwsberichten over zijn optredens. De Zweedse spits gebruikt Twitter momenteel voor vriendelijke woorden richting Celtic-fans, maar op Instagram geeft hij zijn vriendin echte liefde middels een zoentje op haar wang. Helaas voor John worden de hartjes van vrouwlief echter weggevaagd door een lading Feyenoord-fans die op het medium stelselmatig om zijn terugkeer smeken. Of Guidetti daar blij mee is, weten we niet, maar het maakt Instagram voor de voetballiefhebber in ieder geval een prachtige plek om in te verdwalen.

guidetti5

PS. De slagroom op de taart kwam twee maanden geleden van de toen nog clubloze Nicklas Bendtner die het nodig vond om zichzelf naakt te exposeren, met alleen een beha voor het lid.