Bucketlist voor de ware voetballiefhebber

Je kunt je leven als voetbalvolger met gemak vullen met datgene dat je krijgt aangereikt door Henry Schut, Gary Lineker, Jac van Gelder en Johan Derksen. Je roggelt er wat samenvattingen en ge-Vine-de wereldgoals bij en je kan meepraten bij het ballenhok van je club of de koffieautomaat op het werk. Mocht je echter wat meer uitdaging zoeken om je voetbalbestaan intellectualistisch te verdiepen, dan is oktober/november een vruchtbare periode. Wij van Voetblah helpen je vandaag met het vullen van je bucketlist. Niet geheel toevallig zijn we – zijdelings – bij een en ander betrokken.

Lees het orginele artikel

1. Baas in Eigen Club
Afgelopen zondag zat het ingeklemd tussen de samenvattingen van Tom en het discussieuurtje van Jac: deTegenlicht-uitzending Baas in Eigen Club over de staat van het huidige Engelse voetbal. We zagen enerzijds het beeld van de commerciële teloorgang van onze volkssport dat we inmiddels kennen. Maar gelukkig bleef het niet bij nare voorbeelden (Coventry City, Cardiff City, Vitesse) van het verkwanselen van voetbalcultuur. De andere kant van het verhaal was ronduit hoopgevend. Portsmouth en FC United of Manchester als voorbeelden van door fans gerunde clubs die succesvol een vuist maakten tegen de influx van grootkapitaal.
In de agenda: woensdag 29 oktober discussie-avond over de uitzending in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam

 2. Total Football Festival
Drie dagen film, debat, beeld en documentaires over het fenomeen voetbal. Met KNVB-baas Michael van Praag die in discussie gaat over het beleid van de FIFA; met een documentaire over onze eigen Annemarie Postma en haar verslaving aan (de benen van) Marc Overmars; met Willem van Hanegem; met talloze voetbalmonologen; met St. Pauli en natuurlijk met het bord op schoot op zondagavond. O ja, het overkoepelende thema is Duitsland, dus ook fans van Thomas Müller, Oliver Kahn en Pierre Littbarski komen aan hun trekken.
In de agenda: vrijdag, zaterdag en zondag 7, 8 en 9 november in Felix Meritis te Amsterdam

3. Een Bosuiltje Knappen
U kent FC Blogbroeders van de retro-voetbalmanifestaties In Den Ban van Abe (2012) en Ballen op de Berg (2013), maar u wist waarschijnlijk niet dat de opmaat van dit alles de zogenaamde Wambertotour in 2011 was. Een zeer select gezelschap bloggers dat op zoek ging naar de Braziliaanse ex-Ajacied Wamberto en hem aantrof  in een paars tricot op het Vlaamse platteland. Het vervolg op deze Belgische Bedevaart vindt plaats op zaterdag 15 november (interlandweekend voor de profs en inhaalweekend voor de amateurs) in de vorm van een bezoekje aan Royal Antwerp FC; de legendarische club met stamnummer 1 die momenteel speelt in de Tweede Klasse. FC Blogbroeders organiseert geen buscombi of carnavalsoptocht, maar roept simpelweg de ware voetballiefhebbers van Nederland op om op 15 november naar het prachtige stadion De Bosuil af te reizen en een kaartje te kopen voor Royal Antwerp tegen Excelsior Virton. Daarna is er vast wel ergens een gezamenlijk pintje te drinken.
In de agenda: zaterdag 15 november om 20.00 uur in De Bosuil te Antwerpen