The Cure op 1 minuut 37

Post-puber Robert Smith van post-punk band The Cure had waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn debuutsingle een groter bereik zou krijgen dan zijn directe kennissenkring. Het liedje gaat over een scene uit het boek The Strangervan Albert Camus, waarin de hoofdpersoon een Arabier neerschiet op het strand. En Smith, zich niet bewust van de latere politieke gevoeligheid, doopt zijn debuut simpelweg ‘Killing An Arab’. Gelukkig gaat deze rubriek niet over teksten en mogen we je het antwoord op de vraag of Robert Smith een aanzetter-tot-haat is, dus (voorlopig) schuldig blijven.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

‘Killing an Arab’ is ook muzikaal gezien een bijzonder liedje. Het begint met een harde klap op het bekken en bereikt met datzelfde geluid na dik anderhalve minuut ook haar hoogtepunt. De productie is zoals het een debuutsingle betaamt: rauw en ongepolijst. Maar de man achter de knoppen heeft het hier wel heel erg bont gemaakt. Het lijkt alsof hij simpelweg alle instrumenten op maximaal volume de mix in heeft gelazerd. En dan ook nog eens radicaal links of rechts in het koptelefoonoor.

Vanaf 0.26 seconden is de hoofdmoot van het liedje een basslijn, ondersteund door een rammelende doch stuwende drumsectie. Het jeugdige, onvaste stemgeluid van Smith lijkt in dialoog met een paar lompe aanslagen op de gitaar. En terwijl deze elementen elkaar bevechten om dominantie in de mix, horen we (op 1.13) vanuit de verte een Arabisch aandoend gitaarlijntje, losjes gespeeld worden. Dit sfeervolle moment wordt echter radicaal afgekapt door een botte ram op de hihat. Dit geluid klinkt zo hard dat het wel bewust gedaan móet zijn. Het kan niet anders. Op 1.37 wordt de Arabier vermoord.

PS. Luister ook eens naar de b-kant van deze single: ‘ 10-15 Saturday Night‘. Hetzelfde laken een pak.