Major Lazer op 1 minuut 38

Het begint allemaal in 1978 als Ruben Blades (een trombonist uit Puerto Rico) en Willie Colón (een zanger uit Panama) samen het salsa-album Siembra maken. Zij kunnen destijds niet bevroeden dat een van hun nummers 35 jaar later de basis zal vormen voor een wereldhit die een geheel eigen muziekgenre representeert: Moombahton. Er moest in de tussenliggende jaren wel een en ander gebeuren, voor het zover was. Een korte terugblik.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Liedje nummer 4 van Siembra is getiteld ‘Maria Lionza’ en begint met een vrolijke melodie van de blazerssectie. Het is 2005 als de Nederlandse DJ Flexican het deuntje opmerkt en bewerkt tot een beat. Samen met de Zwolse rapper Typhoon wordt de beat de opmaat van het liedje ‘Bumaye’ dat bestemd is voor een theatervoorstelling. In de jaren daarna gaat de track echter eigen leven leiden, doordat talloze remixes en edits verschijnen. Eentje daarvan, de versie van de Amsterdammer FS Green, belandt toevalligerwijs in het gehoor van ster-producer Diplo en de voorman van Major Lazer handelt direct. Hij nodigt de Hollandse muzikanten uit op Jamaica.

Aldaar neemt Diplo de vocalen van dancehall-artiest Busy Signal op die hij over het aloude deuntje van Colon en Blades uitsmeert. Aan de opbouw hoeft hij niet veel te sleutelen en ook de climax wordt hem in de schoot geworpen: een onregelmatig stuitermelodietje van abrupt afgekapte tonen dat wordt ondersteund door een trage housebeuk. Het stiekeme hoogtepunt van de track wordt evenmin op Jamaica gecomponeerd. Het is FS Green die in Amsterdam ontdekt dat het moduleren van de toonhoogte van de beat bij de laatste herhaling van het refrein (op 1.38) uiterst effectief werkt. Deze truc valt niet zozeer op bij een eerste luisterbeurt, maar het is wel degelijk de reden dat de reeks ongecoördineerde bewegingen der dansvloerbezoekers all over the world tien tellen langer voortduurt. Stoppen met twerken is dan simpelweg geen optie meer, maar daar hadden we die dancehall-kreten eigenlijk niet voor nodig gehad.

Wie eigenlijk de meeste credits voor wereldhit ‘Watch Out For This’ verdient, laat zich inmiddels wel raden.