James Vincent op 1 minuut 53

Onlangs presenteerde de Ierse zanger James Vincent McMorrow zijn nieuwe album: Post Tropical. Een plaat die ontegenzeggelijk beantwoordt aan het singer-songwriter idioom ‘ de man en zijn gitaar’. In het geval McMorrowhoort daar het helder falsetto-stemgeluid bij dat ook al op voorganger Early In The Morning te horen was. Op beide platen is uiteraard meer instrumentarium te horen en zijn er uitstapjes naar vrolijker, uptempo nummers, maar het leeuwendeel der liedjes is stil en melancholiek.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Een van de mooiste liedjes op Early in the Morning is getiteld ‘And If My Heart Should Somehow Stop’. We horen een intro van akoestische gitaar en banjo, ondersteund door een koortje van Woo Woo Woos. Na vier maten brengt de aankleding van het slepende tempo een herkenning teweeg. Dat wiegende ritme en de basgitaartonen kennen we ergens van, maar wat is het? De zanglijn zet ons daarna op het verkeerde been en als het refrein begint, zijn we het spoor helemaal bijster. Maar dan… Die voorlaatste zin ‘you’re not too late’ brengt ons weer back on track. En gelukkig zingt McMorrow het op 1.53 nog een keer; en wel op zo’n manier dat hij het cadeautje eigenhandig voor ons uitpakt:
Jeff Buckley!

Buckley Jr., het te vroeg gestorven muzikale genie dat met Grace een ultiem singer-songwriter album produceerde. Het is zijn smachtende ‘Lover, you should’ve come over’dat hier expliciet door McMorrow gerecycled wordt. Niet alleen het tempo, de melodie en de ritmesectie, maar zelfs de tekstuele thematiek komt overeen. Een broken heart song van het zuiverste water. Maar toch valt McMorrow’s troostende you’re not too late in het niet bij de ijdele wanhoop die schuil gaat achter Buckley’s oorspronkelijke variant. ‘Lover you should’ve come over…’ fungeert sinds de jaren negentig als emotionele reddingsboei van gebroken harten wereldwijd. En zij willen Buckley maar al te graag geloven. Tegen beter weten in. ‘But it’s not too late.’