Naive Set op 2 minuut 5

Sommige bandjes doen er alles aan om niet in aanmerking te komen voor deze rubriek. Ze schrijven liedjes die gewoon maar ergens aanvangen; ze reserveren geen tijd voor een opbouw en weigeren zich te wagen aan een climax. Het resultaat is een album met liedjes die beginnen en eindigen voordat je er erg in hebt. ‘Reclining Nude’ van het Nederlandse indiepopkwartet Naive Set is er zo eentje. Neem de tracks ‘Setting the Sun’ en ‘Carpet’; vanaf seconde één zijn drums, bas, gitaar en stem vertegenwoordigd en dat blijft min of meer de hele tijd zo. Het resultaat is: een twaalftal goedgemutste liedjes, met slimme refreintjes en slechts kleine bruggetjes. En dan is het klaar.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Dit artikel verscheen eerder op SMTHNG.nl. Klik om te lezen.

Uitzondering die deze regel bevestigt is de single ‘Like That’ waarin warempel sprake is van een stapeling der elementen. We worden allereerst verwelkomd door een fris gitaargepingel waar Naive Set op ‘Reclining Nude’ patent op lijkt te hebben. Vervolgens wordt dit deuntje gedurende een paar maten door de bassist ondersteund met wat losse aanslagen en niet veel later maken de springerige drums en het diepe stemgeluid van zanger Michael Casalainahet eerste couplet compleet. Naive Set verspilt echter geen tijd en lanceert na 45 seconden reeds het meerstemmige, triomfantelijke refrein: ‘Wouldn’t you like that? Settle up. Promise to stay in love forever from now?’

Het blijkt echter niet alleen vrolijkheid troef; met licht gebroken stem wordt het tweede, wat melancholieke, couplet vervolgd. Dit gaat daarna rap over in het refrein, net iets euforischer gezongen dan tevoren. Maar dan gebeurt het: Naive Set permitteert zich een zeldzaam momentje van ruimte. De zang blijft weg en we horen een korte bridge waarin het tokkelend gitaardeuntje een stiekem ventweggetje kiest. En daar krijgt het vanaf 1.56 gezelschap van een helder, sprankelend koortje. Een kort moment van glorie is daar; het duurt maar even en met een zucht eindigt het liedje in een eensgezind slotakkoord op krap 2.05.