Respectoffensief van KNVB is ongeloofwaardig met belachelijk lage straf Lens

De KNVB riep op tot bezinning na de dood van de grensrechter maar doet de schending van Lens af als het eerste de beste akkefietje op een schoolplein, schrijft Teun Meurs. ‘Als de KNVB haar eigen campagnes al niet serieus neemt, wie doet dat dan wel?’

‘Zonder respect geen voetbal’
Afgelopen dinsdag werd bekend dat PSV-speler Jeremain Lens voor 3 wedstrijden wordt geschorst naar aanleiding van de schermutseling in de coulissen van De Kuip. Een belachelijk lage straf, tenminste als de KNVB haar eigen oproep tot bezinning en zelfinzicht ook maar enigszins serieus neemt.

1volkskrant_logo

Dit artikel is eerder verschenen op VK.nl. Klik om te lezen.

‘Zonder respect geen voetbal’. Zo luidde de campagneslogan van het beschavingsoffensief waarmee de KNVB haar leden tegemoet trad na de dood van voetbalvader en grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Wat dat respect precies inhield, mochten de leden zelf bediscussiëren tijdens bezinningsbijeenkomsten in het amateurvoetballoze weekend van 8 en 9 december. De profs speelden dat weekend wel; voorafgaand aan hun wedstrijden werd slechts een minuut in stilte in acht genomen. In de voetbalwereld leek evenwel grote eensgezindheid over het feit dat er ‘iets’ moest gebeuren om dit soort excessen in de toekomst te voorkomen. Uit de sessies op de voetbalclubs kwam onder andere de voorbeeldfunctie van de profs naar voren.

Geen steun Gözübüyük
Na aanvankelijke consensus en een getekend handvest klonken al gauw de eerste kritische geluiden. Prima dat respect, maar niet als het ten koste gaat van de belangen van de clubs. En dus botste Robert Maaskant vrijwel direct met scheidsrechter Serdar Gözübüyük; sprak Marco van Basten over ‘wijvensport'; en schoffeerde Gert Jan Verbeek de aanklager. En kort nadat Erik Pieters zich als een hooligan had gedragen, ging PSV niet het gesprek aan met de spelersgroep, maar bezocht de club de KNVB. Om het bedenkelijke niveau van de arbitrage aan de kaak te stellen, welteverstaan. De profdivisie liet zich, kortom, van haar slechtste kant zien, en de KNVB deed niets. Ze liet na Gözübüyük openlijk te steunen; riep Van Basten noch Verbeek tot de orde en stond het zanikende PSV braaf te woord in plaats van haar de les te lezen.

En toen kwam de casus Lens. De ene speler die de andere opwacht om hem te grazen te nemen. Geen impulsieve reflex in het heetst van de strijd dus, maar een potje knokken met voorbedachte rade. Jeremain Lens gaf voor het oog van 1 miljoen voetballiefhebbers het perfecte voorbeeld van de slogan ‘zonder respect geen voetbal’. En de KNVB hoefde het slechts te verzilveren.

Lachwekkende geldboete
Zou hij dit seizoen nog mogen voetballen? Moet hij een maand lang campagneposters plakken op basisscholen? Zou hij publiekelijk moeten boetedoen in navolging van Armstrong, Moszkovicz en, vooruit, Pieters? Niks van dat al. Lens keeg drie wedstrijdjes schorsing en het woord ‘respect’ werd niet eens in de mond genomen. Een overduidelijke schending van het handvest werd afgehandeld als het eerste de beste akkefietje op een schoolplein. Volgens Lens viel het allemaal wel mee en zijn werkgever volstond met een lachwekkende geldboete.

Dat club en speler hun plek in het maatschappelijk spectrum niet kennen, is tot daaraan toe. De KNVB had echter een levensgrote kans om te gaan staan voor haar sport, maar ontbeert duidelijk het lef om tegen de grote jongens te zeggen dat dit nu even belangrijker is dan een kampioenschap of play-off plek. Het ergste is nog dat ze en passant haar geloofwaardigheid volledig ondergraaft; want als de KNVB haar eigen campagnes al niet serieus neemt, wie zal dat dan wel doen?