Spruitjeslucht

Partijen in de sociale sector organiseren een vlooienmarkt voor ouderen en verzorgen ze een rapclinic voor jongeren. Ook sponsoren ze met liefde de verf van die ene idealistische bewoner die het trappenhuis wil beschilderen met de tekst ‘prettige dag’ in zeven verschillende talen. Allemaal goedbedoelde initiatieven natuurlijk, maar toch… op de een of andere manier blijft de spruitjeslucht van te lang gedragen geitenwollensokken overheersen.

plein360_logo_groot

Dit artikel verscheen eerder op plein360.nl.

Een alternatieve ontwikkeling is inmiddels waar te nemen in een aantal buurten van Amsterdam. Boloboost, In Oost en I Love Noord zijn nieuwe voorbeelden van bewonersparticipatie; actief burgerschap of sociale cohesie, zo u wenst. Deze platforms harken geen bloemenperkjes aan, maar tippen nieuwe restaurantjes, organiseren kroegentochten of beginnen zelf een kroeg. Natuurlijk is er ook aandacht voor de traditionele sociale initiatieven als schoolprojecten en schoonmaakacties, maar de nadruk ligt op ondernemerschap, zowel door de middenstand uit te lichten als door bewoners te stimuleren hetzelfde te doen. Uiteraard middels moderne communicatiemiddelen als Facebook en Twitter: sociale netwerken ingezet om old school buurtbetrokkenheid te genereren.

De doelgroep van deze ‘gemeenschapsorganisaties’ (twintigers en dertigers die in hun (nieuwbouw) koopappartementen anoniem op en neer van huis naar kantoor zouden crossen) wordt vaak volledig gemist door het bestaande arsenaal aan participatietrajecten. Deze nieuwe bewoners zouden geen binding hebben met de buurt en daarmee slecht zijn voor de sociale cohesie. Maar als je verder kijkt, zijn ze simpelweg te jong om te klaverjassen in het buurthuis en te oud voor de rapclinic in het jeugdhonk. Bovendien blijken ze via bovenstaande initiatieven stiekem behoorlijk betrokken. Ze vertellen trots aan hun vrienden over dat verborgen kledingwinkeltje op de hoek en smullen in het nieuwe eetcafé van de in balsamico-azijn gestoomde spruitjes.

Dit is een heel ander soort spruitjeslucht die een doelgroep aanspreekt die buurten zomaar kan branden als hip en upcoming. In plaats van honend te doen over het cliché van de elitaire, onbetrokken yup, zou het wijzer zijn als gemeenten en organisaties inzien dat door een focus op ondernemerschap een belangrijke kans ligt bij het upgraden van hun probleembuurten.